Popularizacija fizike

Novi doktorski studij

Desetogodišnjica Odjela

HRZZ projekt

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Vijesti

Nastupno predavanje - Klaudija Lončarić

Objavljeno 01. 03. 2018.
Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci objavljuje nastupno predavanje koje će održati pristupnica Klaudija Lončarić za izbor u nastavno zvanje predavača. Predavanje će biti održano u četvrtak, 8. ožujka 2018. godine s početkom u 12:00 sati u prostoriji O-028 Odjela za fiziku, Radmile Matejčić 2, Kampus Sveučilišta u Rijeci. Tema predavanja je: Zračenje crnog tijela.

Odluka Uprave o nastupnom predavanju je ovdje.

Sažetak nastupnog predavanja:
Idealno crno tijelo je tijelo koje potpuno apsorbira svo upadno zračenje, a vrlo dobra aproksimacija je izotermna šupljina s malim otvorom. U predavanju ćemo objasniti zaključke fizičara Jožefa Stefana, Ludwiga Boltzmanna i Wilhelma Wiena koji su istraživali zračenje crnog tijela. John William Strutt Rayleigh i James Jeans su pokušali objasniti zračenje crnog tijela u okviru klasične fizike, ali njihova teorija nije odgovarala eksperimentalnim podatcima. To neslaganje je dobilo naziv ultraljubičasta katastrofa i krajem 19. stoljeća je predstavljalo jedan od problema za čije je rješenje bio potreban razvoj nove grane fizike. Njemački fizičar Max Planck je 1900. godine uspješno objasnio zračenje crnog tijela uvodeći pojam kvanta energije. To je bio temelj kvantne fizike te je Planck za to revolucionarno otkriće 1918. godine dobio Nobelovu nagradu. Objasnit ćemo klasičnu i kvantnu teoriju zračenja crnog tijela te primjenu Planckova zakona u teoriji nastanka svemira.