Natječaji za radna mjesta

Natječaj za radna mjesta Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, svibanj 2019.   

Popularizacija fizike

Novi doktorski studij

Desetogodišnjica Odjela

HRZZ projekt

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Vijesti

Subotnje jutro uz fiziku

Objavljeno 23. 12. 2018.
U subotu 14. prosinca 2018. godine u Sveučilišnom kampusu na Trsatu održano je drugo izdanje Programa popularizacije fizike kroz učenička laboratorijska istraživanja - Subotnje jutro uz fiziku.


Program je dio istoimenog Projekta Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. U realizaciji programa uz vanjske suradnike sa Odjela za fiziku Sveučilišta u Osijeku, Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te nastavnika Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci sudjelovali su i djelatnici Odjela za fiziku Dijana Dominis Prester, Nataša Erceg,Tomislav Jurkić, Marin Karuza, Aleš Omerzu i Karlo Veličan.


Subotnje jutro uz fiziku obuhvaća istraživački usmjerene laboratorijske vježbe vođene od strane domaćih znanstvenika i stručnjaka iz područja edukacijske fizike, koje pokrivaju širok spektar područja iz fizike: mehaniku, termodinamiku, elektromagnetizam, valnu optiku, modernu fiziku i astrofiziku. Ovakve laboratorijske vježbe podrazumijevaju aktivno uključivanje učenika u postupke predviđanja, mjerenja, organiziranja, opisivanja, objašnjavanja, zaključivanja, razmatranja mogućnosti primjene, prezentacije, te rasprave o eksperimentalnim rezultatima. Na taj način prevladava se tradicionalan nastavni pristup te se učenicima omogućava razvoj kritičkog mišljenja. Učitelji i nastavnici fizike stručno su se usavršavali za vođenje laboratorijskih vježbi u nastavi neposrednim uvidom u izvedbu spomenutih laboratorijskih vježbi, putem učeničkih refleksija o radu unutar Projekta te putem rasprave sa znanstvenicima i stručnjacima iz edukacijske fizike. U programu je sudjelovalo više od pedeset učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Istarske i Primorsko-goranske županije.


Nakon pauze za ručak održane su kratke učeničke prezentacije o izvedenim vježbama, čuli smo znanstveno-popularno predavanje Neutrini – glasnici iz dalekog svemira te su uz završnu riječ podijeljene svjedodžbe učesnicima.