Studentske vijesti

Laboratorij slave 2015.

Objavljeno 26.2.2015.
Odjel za fiziku i ove će godine sudjelovati u organizaciji 'Laboratorija slave' (Famelab) kojeg organiziraju u Hrvatskoj British Council i Festival znanosti, a čije će se izlučno natjecanje u Rijeci održati 10.03. u zgradi Sveučilišnih odjela na kampusu na Trsatu (R. Matejčić 2, Rijeka).  Ukoliko imate između 18 i 35 godina, pozivamo Vas da se natječete na ovogodišnjem Laboratoriju slave. Možda upravo Vi postanete novo lice znanosti. Također Vas pozivamo da pozovete kolege i prijatelje da poprate natjecanje iz publike i podrže Vas, kao i sve nastavnike, asistente, studente i ostale kolege da nam se pridruže u publici.


Laboratorij slave (FameLab) je međunarodno natjecanje u kojem se traže novi talenti u popularizaciji znanosti. Natjecatelji imaju na raspolaganju 3 minute da usmenim izlaganjem publici predstave i pobude interes za odabranu temu iz znanosti. Izlaganje mora biti zanimljivo i originalno te znanstveno ispravno, ali i razumljivo široj publici.

Natjecati se mogu studenti, znanstvenici, istraživači, predavači, djelatnici u industriji i osobe čuja je osnovna djelatnost vezana uz znanstveno istraživački rad i to od 18 do 35 godina starosti.

Laboratorij znanosti u Hrvatskoj organizira British Council i Festival znanosti, u suradnji s brojnim hrvatskim ustanovama. Natjecanje je organizirano u dva kruga. Prvi krug su izlučna (polufinalna) natjecanja, koja se ove godine održavaju u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Troje prvoplasiranih u prvom krugu natječe se u finalu u Zagrebu, a finaliste i pobjednike očekuju bogate i zanimljive nagrade.
Izlučno natjecanje u Rijeci uz British Council organizira Društvo matematičara i fizičara, uz potporu Odjela za fiziku i Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Ovime Vas pozivamo da se natječete na ovogodišnjem Laboratoriju slave. Bit će nam izuzetno zadovoljstvo popratiti Vaše izlaganje. Možda upravo Vi postanete novo lice znanosti. Također Vas pozivamo da pozovete kolege i prijatelje da poprate natjecanje iz publike i podrže Vas.

Internet stranica posvećena Laboratoriju slave je http://famelab.org.

Više detalja o natjecanju u Hrvatskoj možete naći na stranici British Councila u Hrvatskoj posvećenoj Laboratoriju slave http://www.britishcouncil.hr/en/programmes/science/famelab.

Detaljna pravila, točna vremena i mjesta održavanja, ali i popis bogatih nagrada za pobjednike su navedeni u dokumentu http://www.britishcouncil.hr/sites/britishcouncil.hr/files/famelab_info_en_0.pdf.

Zanimljiva izlaganja natjecatelja mogu se pogledati na YouTube kanalu https://www.youtube.com/user/famelab.

Sa svim pitanjima, molimo da se obratite kontakt osobi za Rijeku, Tomislavu Terziću s Odjela za fiziku na e-mail adresu tterzic@phy.uniri.hr.
 
.