Otvoreni dan


17. travnja 2018.

Novi doktorski studij

Popularizacija fizike

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Laboratorij za astročestičnu fiziku

ČLANOVI LABORATORIJA


Tomislav Terzić (voditelj laboratorija)
Dijana Dominis Prester
Saša Mićanović

 

TomislavMAGIC1 DijanaMAGIC2

AKTIVNOSTI

  • Proučavanje aktivnih galaktičkih jezgri (AGN) pomoću teleskopa MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov)
  • Proučavanje propagacije gama-zraka vrlo visokih energija (VHE, E > 100 GeV) kroz svemir
  • Upravljanje i održavanje teleskopa MAGIC
  • Razvoj sustava Čerenkovljevih teleskopa CTA (Cherenkov Telescope Array) i prototipa Large-Sized Telescope (LST).


AGN su sjajni kompaktni objekti u centrima galaksija, koji emitiraju zračenje na svim frekvencijama elektromagnetskog spektra. Vjeruje se kako u središtu svake galaksije postoji supermasivna crna rupa (SMBH), a neke od njih prikupljaju materiju akrecijom. Neke AGN izbacuju dio materije u obliku kolimiranih mlazova ultrarelativističkih energija.

Mrk421_SED

MAGIC_QSOB0218+357


ISTRAŽIVAČKA OPREMA

Glavna istraživačka oprema smještena je u Observatorio del Roque de los Muchachos (ORM) na kanarskom otoku La Palma.Teleskopi MAGIC Floriana Goebela

Teleskopi MAGIC sustav su od dva Čerenkovljeva teleskopa smještena u ORM. Bilježe Čerenkovljevo zračenje koje nastaje u atmosferi kao posljedica upada kozmičkih i gama-zraka. Optimizirani su za opažanje gama-zraka energija viših od 50 GeV. Iako teleskopi mogu opažati nezavisno, uobičajeni način opažanja je u tzv. stereoskopskom načinu rada.

MAGICtelescopes


 

 

CTA (Cherenkov Telescope Array)

CTA je planirani sustav Čerenkovljevih teleskopa. Treba bi se nalaziti na dvije lokacije: na sjevernoj polutki u ORM, te na južnoj polutki u Čileu nedaleko opservatorija Paranal. Sjeverni dio sastojat će se od 16 teleskopa u dvije veličine, a južni od 99 teleskopa u tri veličine.

CTA-LST artistic


LST (Large-sized Telescope)

Prototip teleskopa tipa LST gradi se u opservatoriju ORM. LST najveći je od tri tipa Čerenkovljevih teleskopa koji će činiti CTA.

LSTprototype