Natječaji za upise

Natječaj za upis u I. godinu preddiplomskih i integriranih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci u 2018./2019. ak. god.

Natječaj za upis u I. godinu diplomskih sveučilišnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica u 2018./2019. ak. god.

Natječaji za radna mjesta

Natječaj za radna mjesta Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, srpanj 2018.   

Desetogodišnjica Odjela

Novi doktorski studij

Popularizacija fizike

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Laboratorij za astročestičnu fiziku

ČLANOVI LABORATORIJA


Tomislav Terzić (voditelj laboratorija)
Dijana Dominis Prester
Marina Manganaro
Saša Mićanović

 

TomislavMAGIC1 DijanaMAGIC2

AKTIVNOSTI

  • Proučavanje aktivnih galaktičkih jezgri (AGN) pomoću teleskopa MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov)
  • Proučavanje propagacije gama-zraka vrlo visokih energija (VHE, E > 100 GeV) kroz svemir
  • Upravljanje i održavanje teleskopa MAGIC
  • Razvoj sustava Čerenkovljevih teleskopa CTA (Cherenkov Telescope Array) i prototipa Large-Sized Telescope (LST).


AGN su sjajni kompaktni objekti u centrima galaksija, koji emitiraju zračenje na svim frekvencijama elektromagnetskog spektra. Vjeruje se kako u središtu svake galaksije postoji supermasivna crna rupa (SMBH), a neke od njih prikupljaju materiju akrecijom. Neke AGN izbacuju dio materije u obliku kolimiranih mlazova ultrarelativističkih energija.

Mrk421_SED

MAGIC_QSOB0218+357


ISTRAŽIVAČKA OPREMA

Glavna istraživačka oprema smještena je u Observatorio del Roque de los Muchachos (ORM) na kanarskom otoku La Palma.Teleskopi MAGIC Floriana Goebela

Teleskopi MAGIC sustav su od dva Čerenkovljeva teleskopa smještena u ORM. Bilježe Čerenkovljevo zračenje koje nastaje u atmosferi kao posljedica upada kozmičkih i gama-zraka. Optimizirani su za opažanje gama-zraka energija viših od 50 GeV. Iako teleskopi mogu opažati nezavisno, uobičajeni način opažanja je u tzv. stereoskopskom načinu rada.

MAGICtelescopes


 

 

CTA (Cherenkov Telescope Array)

CTA je planirani sustav Čerenkovljevih teleskopa. Treba bi se nalaziti na dvije lokacije: na sjevernoj polutki u ORM, te na južnoj polutki u Čileu nedaleko opservatorija Paranal. Sjeverni dio sastojat će se od 16 teleskopa u dvije veličine, a južni od 99 teleskopa u tri veličine.

CTA-LST artistic


LST (Large-sized Telescope)

Prototip teleskopa tipa LST gradi se u opservatoriju ORM. LST najveći je od tri tipa Čerenkovljevih teleskopa koji će činiti CTA.

LSTprototype