Natječaj

Upisi na Program za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na Diplomski sveučilišni studij Inženjerstva i fizike materijala traju do 17. srpnja 2018. Tekst natječaja je ovdje.

Desetogodišnjica Odjela

Novi doktorski studij

Popularizacija fizike

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Oprema za pripremu SEM uzoraka

 

 

Oprema je kupljena u sklopu projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci (RISK), koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Laboratorij: O-119


Oprema za pripremu SEM uzoraka


Opis: Različiti precizni uređaji
Namjena:
Uređaji za pripremu uzoraka
 
Tehničke specifikacije:
  • Uređaj za precizno jetkanje i naprašivanje (Gatan PECS II Model 685) – s dva ionska topa  za jetkanje čvrstih uzoraka s nisko-energetskim Ar+ ionima (raspon energija 0.1 – 8 keV). Također se može koristiti za naprašivanje uzoraka s C, Au, Pt/Pd, Cr i Pt.
  • Uređaj za precizno ionsko poliranje (Gatan PIPS II Model 695) – s dva ionska topa za poliranje čvrstih uzoraka s nisko-energetskim Ar+ ionima (raspon energija 0.1 – 8 keV). Primarno se koristi za pripremu uzoraka za pretražnu transmisijsku elektronsku mikroskopiju (STEM).
  • Uređaj za sušenje koji radi na principu kritične točke (Quorum K 850) – korišten za dehidrataciju bioloških uzoraka (zamijenjuje vodu s tekućim CO2).
  • Precizna pila s dijamantnom žicom (Well 3242) – žica iz nehrđajučeg čelika s dijamantnim česticama koristi se za rezanje različitiv vrsta uzoraka. Omogućuje dobivanje glatkih i oštrih rubova.
  • Precizna pila s dijamantnim diskovima (Buehler Iomet 1000) – koristi se za rezanje različitih vrsta materijala (metali, stakla, keramike, plastike, biomaterijali) prouzrokujući minimalne deformacije.
  • Disc Grinder – koristi se za stanjivanje uzorka.
  • Dimple Grinder - koristi se za stanjivanje uzorka do elektronske transparentnosti pogodnu za STEM/TEM analizu uzoraka.
Godina proizvodnje:
2014.
 
Izvor financiranja:
EFRR projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci’’.
 
Kontakti:
doc. dr. sc. Ivna Kavre Piltaver (+ 385 51 584 618, ivna.kavre@uniri.hr)
  

   
Gatan PECS II Model 685

Gatan PIPS II Model 695

  

 


Buehler Isomet 1000 precizna pila s dijamantnim diskovima


  


Well 3242 precizna pila s dijamantnom žicom


 


Gatan Disc Grinder 623 i Gatan Dimple Grinder 656 

Quorum K 850 Critical point dryer
Van der Haijden zatvoreni sistem za vodeno hlađenje