Brošura

Promotivni video

Promotivni video

Doktorski studij

Znanstvena konferencija

CERN Masterclass

LSST@Europe5

  •  

Zbirka digitalnih sadržaja

Virtualna izložba

Studiranje u Hrvatskoj

Vijesti

Sastanak međunarodne kolaboracije LST-CTA u Rijeci 8.-12. srpnja 2019.

Objavljeno 3. 7. 2019.
Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci ugostit će sljedeći tjedan znanstvenike međunarodne kolaboracije LST-CTA, koji će 8.-12. srpnja raspravljati o razvoju najvećih teleskopa na svijetu za mjerenje gama-zračenja iz svemira, Čerenkovljevih teleskopa LST (Large Size Telescope) budućeg gama-opservatorija CTA (Cherenkov Telescope Array). Prošle je godine svečano inaguriran prototip LST-1 na Kanarskom otoku La Palmi, te je sad u tijeku testiranje prototipa, i konstrukcija preostalih teleskopa LST namijenjenima za CTA-N na La Palmi i CTA-S u Chileu. Hrvatska je jedna od 10 zemalja članica kolaboracije LST-CTA, uz Japan, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Francusku, Indiju, Poljsku, Švedsku i Brazil. Grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci doprinosi projektu razvojem računalnih simulacija pomoću superračunala "Bura".

U sklopu sastanka, održat će se dva događaja otvorena za javnost, na engleskom jeziku.

  • u utorak 9. srpnja 2019. s početkom u 21 h u Astronomskom Centru Rijeka na Sv. Križu, prof. dr. Manel Martinez iz Barcelone, predsjednik Upravnog odbora kolaboracije LST, održat će popularizacijsko predavanje pod nazivom "Challenging Einstein with Gamma-rays". Nakon predavanja, posjetiteljima će biti omogućeno promatranje neba teleskopom u slučaju prikladnih vremenskih uvjeta. Ulaz je slobodan.
  •  
  • četvrtak 11. srpnja 2019. od 14 do 19 sati na Sveučilišnom Kampusu Trsat (predavaonica O-027, prizemlje zgrade Sveučilišnih Odjela, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka) održat će se serija predavanja eksperata u područjima fizike kojima se bave teleskopi LST, koju će započeti prof. dr. Masahiro Teshima sa Sveučilišta u Tokiju, voditelj projekta LST-CTA s predavanjem pod nazivom "Physics goals with CTA/LSTs and LST overview". Ulaz je slobodan, uz preporučeno predznanje iz fizike na razini 4. razreda gimnazije ili sveučilišnog studija. 
  •  
  • detaljni program sastanka

  •  
 
.