Natječaj

Upisi na Program za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na Diplomski sveučilišni studij Inženjerstva i fizike materijala traju do 17. srpnja 2018. Tekst natječaja je ovdje.

Desetogodišnjica Odjela

Novi doktorski studij

Popularizacija fizike

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme za studente je radnim danom od 12 do 14 sati. U navedenom vremenu vrata hodnika Odjela za fiziku (prizemlje i prvi kat) bit će otključana, dok ulaz na suteren studentima nije dozvoljen. 

Nastava

Dragi učenici, maturanti, budući studenti,

s ponosom vam predstavljam Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci.
 

Odjel je osnovan 2007. godine u skladu s nastojanjem Sveučilišta da objedini znanstveni rad i nastavu fizike na cijelom Sveučilištu unutar jednog zajedničkog odjela. Bogata tradicija nastave i, u manjoj mjeri, znanstvenoga rada iz područja fizike započela je, međutim, u Rijeci još 1964. godine četverogodišnjim nastavničkim studijem matematike i fizike koji je pokrenuo prof. dr. Branimir Marković i koji je nastavljen na Odsjeku za fiziku Pedagoškoga pa zatim Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
 
Danas se nastavna djelatnost Odjela za fiziku odvija u novom i moderno opremljenom prostoru Sveučilišnih odjela u Kampusu na Trsatu. Nastava je organizirana kroz sveučilišni trogodišnji preddiplomski studij Fizika te pet sveučilišnih dvogodišnjih diplomskih studija koji se, u skladu s načelima Bolonjskoga procesa, nadovezuju na različite smjerove preddiplomskih studija. Tri su nastavničkog usmjerenja: Fizika i matematika, Fizika i informatika te Fizika i filozofija. Diplomski studij Fizika je studij znanstveno-istraživačke fizike i sadrži četiri smjera: Fizika čvrstoga stanja, Atomska i molekulska fizika, Astrofizika i fizika elementarnih čestica te Fizika i znanost o okolišu. Interdisciplinarni studij Inženjerstvo i fizika materijala Odjel za fiziku izvodi zajedno s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.
 
Odjel za fiziku je zaokružio obrazovnu vertikalu osnivanjem Sveučilišnog poslijediplomskog (doktorskog) studija Fizika krajem 2017. godine.  Studij je osmišljen po ugledu na moderne europske doktorske studije usmjerene na znanstveno-istraživački doprinos pristupnika, a usmjeren je na područja u kojima  Odjel ima razvijeni i međunarodno priznati znanstveno-istraživački rad (fizika kondenzirane materije, fizika elementarnih čestica i astrofizika).

Osim toga, Odjel za fiziku aktivno sudjeluje u izvođenju nastave fizike na drugim fakultetima i odjelima Sveučilišta u Rijeci, te organizira i izvodi programe cjeloživotnog obrazovanja: Program za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na diplomski sveučilišni studij Inženjerstva i fizike materijala, te Specijalizirani program prirodoslovlja i matematike za učitelje razredne nastave.

Eksperimentalni laboratoriji u kojima znanstvenici Odjela i suradnici s drugih znanstvenih organizacija vrše znanstvena istraživanja, opremljeni su vrhunskom istraživačkom opremom, nabavljenom kroz EU fondove i nacionalne znanstveno-istraživačke projekte, koja je jedinstvena u ovom dijelu Europe. Moderna eksperimentalna i informatička oprema će, uz kompetentne eksperimentalalne i teorijske fizičare u ulozi nastavnika i mentora, omogućiti studentima fizike da ovladaju znanjima i tehnologijama današnjice okrenutim prema izazovima budućnosti.

Stoga vas pozivam da nam se pridružite i krenete u veliku avanturu koja obuhvaća široki spektar tema, od proučavanja i primjene nanostruktura do proučavanja pojava u dalekome svemiru!
 

                                                                                                       prof. dr. sc. Mladen Petravić
                                                                                           Pročelnik Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci