Diplomski studij Inženjerstvo i fizika materijala

Sveučilišni diplomski studij Inženjerstvo i fizika materijala na Sveučilištu u Rijeci traje 2 godine, odnosno 4 semestra, ima 120 ECTS-a, a izvode ga Odjel za fiziku te Tehnički fakultet u Rijeci.

Potraga za novim materijalima ili promjenama svojstava i efikasnijom uporabom postojećih materijala neprekidno proširuje područje znanosti o materijalima. Danas je gotovo nemoguće stvoriti novu generaciju naprednih materijala, poput poluvodiča, supravodiča, polimera ili keramika, ili naprednih uređaja i proizvoda, poput lasera, mikroskopskih motora ili nadomjestaka za biološko tkivo, bez poznavanja i kontrole svojstava materijala, njihovih površina i graničnih ploha od atomske do makroskopske razine. A upravo je to područje inženjerstva i fizike materijala.

Inženjerstvo i fizika materijala uzbudljivo je i dinamično područje usmjereno na razvoj inovativnih materijala za tehnologije 21. stoljeća koje obuhvaćaju primjene od elektronike i transporta do medicine ili graditeljstva. Većina američkih sveučilišta uvela je studije o znanosti materijala ili znanosti i inženjerstvu materijala, a takav se trend pojavljuje i na europskim sveučilištima (na primjer, takvi su studiji uvedeni na dvadesetak sveučilišta u Velikoj Britaniji), kao snažan poticaj razvoju gospodarstva na novim znanstvenim spoznajama. Nositelji takvih multidisciplinarnih studija su uglavnom odjeli prirodnih i tehničkih znanosti.

Nužnost multidisciplinarnog pristupa području znanosti o materijalima otvara mogućnost svim studentima koji su završili preddiplomski studij iz područja prirodnih ili tehničkih znanosti da nastave obrazovanje na dvogodišnjem diplomskom programu Inženjerstvo i fizika materijala. Ovaj program zbog toga pruža atraktivan nastavak studija za studente fizike ili fizike kombinirane s nekim drugim smjerom, kemije ili tehničkih disciplina, od strojarstva i elektrotehnike do građevinarstva ili brodogradnje, te studente informatike ili politehnike.

Predloženi program prvi je studij takve vrste u Hrvatskoj, koji bi, u skladu s preporukama o mobilnosti studenata, mogao privući studente i iz drugih sveučilišnih centara u Hrvatskoj. Nakon položenih ispita i obrane diplomskog rada student dobiva naziv MAGISTAR INŽENJERSTVA I FIZIKE MATERIJALA.
 

Nastavni plan s popisom predmeta
 
Opis studijskog programa i programi predmeta
 
Voditelj studija
 
.